Govorna komunikacija z računalniki je naslednji korak

Najbolj naraven način komunikacije med ljudmi je govor. V času, ko se dotikamo zaslonov, da komuniciramo na daljavo, bi zelo prav prišel govorni način. Pred časom je Google predstavil Duplex, ki omogoča govorno komunikacijo z digitalnim svetom na človeku naraven način. Do zdaj smo bili navajeni dokaj robotskega govora in standardnih vprašanj in odgovorov, ki nam jih dajejo računalniški sistemi. Turingov test je test, pri katerem človek več ne razloči, ali komunicira z živo osebo ali pa z računalnikom. Naravni govor, kot ga emulira Googlov Duplex, je korak k temu. Stavki zvenijo smiselno, računalnik pa tudi postavi vprašanje še enkrat, če nas ni razumel.

Predstavitvena različica kaže naročanje termina v gostilno, videli pa smo tudi že naročanje k frizerju. Dodatne rabe se bodo slej kot prej pokazale, vsekakor pa bomo deležni novih idej in implementacij, kakor hitro se bo to začelo bolj množično uporabljati. Sam sem že pred leti razmišljal, da je to naslednja stopnička komuniciranja med človekom in digitalnim svetom. Predvsem zato, ker nam je naravna. Še naslednja stopnička bo branje misli.

V tem primeru pa lahko imamo seveda tudi etično moralne pomisleke, sploh ob današnjem pojavu internetnega balončka.

Vsekakor je to korak naprej in nam bo digitalna tajnica skrajšala čas za nekatera vsakdanja opravila in se bomo s tem lahko posvetili stvari, ki so nam bolj pomembne.